Omzien in Oeuvre

Het einde nadert…van het jaar dan hè! Meestal kijk ik dan halsreikend vooruit naar een nieuw vers jaar met nieuwe plannen en uitdagingen. Terugkijken, wat heb je er eigenlijk aan? Toch ga ik dit, of je het leuk vindt of niet, ook es doen. In 2018 heb ik tot drie keer toe met een  verhaal een plaats in een bundel bemachtigd. Dit lijkt onwaarschijnlijk veel en dat is het ook! Toch zijn niet alle schrijfwedstrijden hetzelfde. Ik wilde er wat voorbeeldjes bijhalen en kijk nu:

Ik heb gewoon een oeuvre! 😂 Oeuvre…klinkt wel alsof ik al dood ben! Wat een woord, ik hoor er ook altijd ‘oeuf’ in, iets met eieren. Kijk even met de klok mee.

 • In de kleinste recht boven Slechtziendheid en energie, sta ik tussen een verzameling van kleine verhalen, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden. Ik hoor je denken ‘makkelijke doelgroep…’ maar juist niet en er zit een cd bij waarop de verhalen ingesproken zijn. Het resulteerde in een aantal columns in het blad voor de oudervereniging die ik mocht schrijven. Dit was in 2012.
 • Ook in 2012 deed ik iets heel anders, geen wedstrijd maar schreef ik een levensboek Zo ging het leven van Aad Baak. De UvV introduceerde het idee, met als doel eenzame ouderen in tijd van zes bezoeken over hun vroegere leven te laten vertellen en daar een boek van te maken. Het verplicht opschrijven van andermans tekst bleek niet zo mijn ding maar wat was het een mooie tijd. Aad, die ik dacht te kennen, leerde ik toen pas echt kennen. Hij was helemaal niet eenzaam maar razend druk, stond midden in het leven. Hij was vaardiger met de lay-out dan ik en nu, zes jaar later, kan er gezien zijn actieve leven, met gemak een deel 2 bijgeschreven worden. 😁
 • In 2014 kwam ik met een zot zomerverhaal in de bundel Zomertijd.
 • In 2015 werd ik overmoedig en deed zelfs mee met de jaarlijkse Gedichtenwedstrijd van Hillegom. Ik woonde daar helemaal niet, was nog nooit in Hillegom geweest, maar ach… De opdracht was een gedicht te maken over een geliefd voorwerp. Ik maakte direct een meeslepende en hoogdravende ode aan mijn pen. Omdat iedereen twee gedichten mocht insturen greep ik de tweede kans met beide handen aan. Maar waarover? Uit balorigheid schreef ik het volgende:

Twee pootjes

Twee vleugels

En een brug.

Bots ik gauw

Geef mijn bril terug!

            Eén keer raden welk gedicht in de bundel staat! Ik lachte me een kriek!

 • In 2015 kwam ik in de zomerverhalenbundel Life ’s a beach.
 • Ook in 2015 organiseerde uitgeverij Heel Nederland Schrijft een wedstrijd met als thema Mijn mooiste herinnering. Voor de verandering had ik een super gevoelig  en serieus verhaaltje geschreven. Het beloofde spannend te worden want er deden 370 schrijvers mee. De uitgeverij besloot uiteindelijk niet te kiezen maar alle creativiteit te belonen, het werd een dik boek. Ik voelde me er niet jofel bij, niet serieus genomen, maar schafte het toch aan (hoezo ijdel…), voor deze ene keer.
 • In 2016 echter herhaalde HNS echter dezelfde truc. Toen heb ik de bundel niet gekocht. Ik probeerde de discussie met hen aan te gaan: ‘Ik verlies liever van betere schrijvers. Een wedstrijd is niet iedereen laten winnen.’ Het was m.i. een pure winstactie voor de uitgeverij, gokkend op de ijdelheid der deelnemers. Als 370 mensen die bundel al kopen…  Ik kreeg geen enkele reactie en werd van social media verwijderd. Ik was wel even een tijdje klaar met die wedstrijden.
 • In 2017, ook geen wedstrijd, kwam mijn eigen boek uit: Pygmeeën liggen tussen Frankrijk en Spanje. Een boek vol heerlijke kinderuitspraken, de zogenaamde prietpraatjes, door mijzelf verzameld op een basisschool waar ik bijles gaf. Wat was ik trots! Wat ben ik nog trots! 😍 Nog verkrijgbaar bij Boekscout.nl en Bol.com.
 • In 2018 organiseerde uitgeverij Adorémi een wedstrijd met zomerverhalen over dromen en ik eindigde in Geen droom te ver. Hier kreeg ik een heus juryrapport en werd het verhaal netjes in overleg geredigeerd. Blij mee!
 • In het najaar van 2018 behaalde ik een plek in de bundel De Zwarte Agenda door het winnen van een wedstrijd georganiseerd door Schrijverspunt.
 • Vorige maand kon ik mijn geluk niet op toen ik ook in de winterbundel Winteravond van uitgeverij Adorémi terecht kwam. Twee bundels van dezelfde uitgeverij!
 • Vandaag kreeg ik definitief te horen dat meedoen aan de dialoogwedstrijd van Ambilicious een plek in een bundel oplevert die in februari uitkomt!
 • En als kers op de taart; een verhaal uit mijn letterkast is uitgekozen om geplaatst te worden in het papieren blad Bloggrs Magazine! Dit blad gaat komend voorjaar verschijnen, met een oplage van 15.000 exemplaren en te vinden ‘op de betere leestafels’…😎 Over dat laatste alleen zou ik al een blog kunnen schrijven, hahaha!

Klinkt best als een vruchtbaar jaar maar geloof me, ik heb een nog veel langere lijst van wedstrijden die ik niet gewonnen heb, of waar mee gesjoemeld is (in Nederland inleveren en in België onder een andere naam uitgeven), of verhalen die gekopieerd zijn door anderen, maar het blijft leuk om mee te doen, dus vooral doorgaan. Ook in 2019. Op mijn letterkast ga ik een nieuwe categorie lanceren, getiteld ‘Op straat’ , naast alle andere verhalen zoals ik al deed.  Schrijven is leuk! Maar als ik gelezen word is het nog leuker. Dank voor alle keren dat je me gelezen hebt en ik nodig je dan ook van harte uit mij in elk geval nog een jaar te volgen. En zo wordt mijn oeuvre steeds groter hoewel het niet altijd pommetje oeufje is…😉

Ik wens jou een prachtig splinternieuw jaar met verhalen om je over te verwonderen, want niets is vanzelfsprekend! 😍

 

8 gedachten over “Omzien in Oeuvre

 1. Wat een eer, wat een eer, genoemd te worden in Neerlands meest gelezen letterkast! En wat een omvangrijk werk heb je al geproduceerd. Ben reuze benieuwd naar je nieuwe verhalen. Er is minstens één trouwe lezer 🙂 🙂

 2. Die Carla, het verbaast je toch zeker niet dat je ‘oeuvre’ meerdere malen geroemd wordt? Persoonlijk geniet ik erg van je epistels soms met en soms ook zonder een lach, maar met een traan of gevoel van weemoed.
  Het is inderdaad heerlijk om te schrijven maar gelezen worden geeft ook mij enorme voldoening. Mijn bundeltjes zijn te leen in de bieb in Zoetermeer. IJdel als ik ben (je ziet niets menselijk is mij vreemd) check ik af en toe of de boekjes zijn uitgeleend. als dat het geval is ben ik zo fier als oude aap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s