Echte moeders

Op de allerlaatste mooi warme dag van het jaar zag ik het gebeuren. Zo recht voor mijn ogen. Een vader, een zoontje en een dochtertje. Moeder was er niet bij. Gescheiden? Wilde ze even alleen in de winkel kijken? Waren de kinderen niet te genieten en stuurde ze hen, inclusief verwekker, naar buiten.

Wat doet een vader die niet weet wat hij met zijn kinderen aan moet? Juist: omkopen met lekkers! Hij kocht drie ijsjes. Bolletje gevaarlijk hoog opgestapeld op een hoorntje. Zelf ging hij in de zon op een muurtje zitten en genoot zijn hele ijsje lang.

De kinderen hadden ook een muurtje ontdekt. Eentje waar je best op kon lopen. En likken tegelijk. Eentje waar je ook wel op kon rennen. En vergeten te likken. Een muurtje met hoogteverschillen. Waar je over kon struikelen als je niet oplette. Als je bijvoorbeeld aan je ijsje likte.

Met meisje ontsprong de dans. Ze viel niet van het muurtje en haar ijsje ook niet. Het jongetje was de klos. Het ijsje ook. Zijn linkerbroekpijp van zijn  spijkerbroek  was opeens aardbeienroze. Zijn witte sneakers hadden chocoladevlekken. Aan zijn handen kleefde verse aarde.

Zul je net zien dat moeder er aan komt. Ze vist haar nazaat van de grond, schud hem scheldend door elkaar, stevent dan op vader af om haar ongenoegen op hem bot te vieren. Ik hoorde het niet maar gok dat kreten als ‘jij altijd’ en ‘ik nooit’ hem om de oren kletsten. Opeens moest ik aan die reclame denken waarin een moeder tegen een knoeiend kind steeds maar lieflijk beweert ‘Geeft niet’, ervan uitgaand dat zij het perfect wasmiddel heeft.

Wie is nu de echte moeder?

2 gedachten over “Echte moeders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s