Schouwtoneel

In de tijd dat de zonnebrandcrème in de aanbieding is en de kruidnoten al liggen te lonken houdt Apeldoorn haar  Kanaalconcerten. Het is precies wat het woord aangeeft: een jaarlijks terugkerend feestje met concerten op het Apeldoorns kanaal. Er wordt dagen tevoren een flinke ponton in het water gelegd. Daarop wordt een heuse festivaltent geplaatst. Bloemstukje links en rechts. Een gezellige slogan van de hoofdsponsor er onder ‘Monuta wenst u een fijne tijd’. Vraag me altijd af wat ze daar precies mee bedoelen… Onder het tentzeil vandaan verschijnen dikke strengen kabels voor licht en geluid die als spataderen over de oever woekeren. Tussendoor wordt er door menig technicus serieus een of andere weergod aangeroepen.

De ster van deze aflevering is Trijntje Oosterhuis! Niet de minste toch? Maar er gaat nog wel wat gebakken lucht aan vooraf… allereerst de bisnisborrel. Waar het vooral gaat om netwerken, zien en gezien worden. Ik zag een jonge moeder aankomen op haar fiets met twee kinderzitjes en twee fietstassen. De ene fietstas werd geopend en de beige regenjas werd verwisseld voor een glitterjasje, de platte schoenen voor hakjes. Uit de andere fietstas haalde zij eerst een zwarte schoudertas tevoorschijn maar daarin bleek weer een glitter clutch te zitten. De haarwokkel werd verwijderd en ze schudde haar blonde krullen los. Een designer zonnebril in de lokken en klaar was ze. Anderen kwamen, opgetut en wel, met de BMW.

Trijntje, de ster,  was intussen aan de achterkant van de tent aangekomen. Er stond caravan klaar  waar zij zich kon omkleden. De tweede caravan moesten de drie backingvocals delen. Verschil moet er zijn nietwaar?  Omdat het super mooi weer was zaten ze met elkaar lekker buiten op een niet zo comfortabel picknickbankje. Beetje te kletsen. Over de kinderen denk ik. Wat worden ze groot, weer naar school, balen dat Mama op zaterdag moet werken. Over de vakantiekilo’s, weer meer dan gedacht, maar zo genoten. Misschien wel over een kapotte wasmachine, hopen dat die snel gerepareerd of vervangen wordt. Uit een klein etuitje haalt ze wat potloodjes en begint zich op te maken. Met een verwassen zwart t-shirtje aan en heur haar in een losse knot boven op haar hoofd. Net een gewoon mens. De glamour van het artiestenvak is ver te zoeken.

’s Avonds verschijnt ze in alle glorie op het kanaal, bijgestaan door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Ze zingt zoals alleen Trijntje kan zingen. Jazzy, spatzuiver, aanstekelijk. Ze kletst gezellig met de mensen die in de bootjes vlak voor het podium een plekje hebben. Gereserveerde plaatsen waar de drank rijkelijk vloeit en de schalen met hapjes constant rondgaan. Ze geeft de mensen die met een picknickkleedje achteraan in het gras zitten net zoveel aandacht. Telefoonlampjes zwaaien mee met het ritme. Iedereen heeft het naar zijn zin. Totdat ….

Opeens klinkt er een oorverdovend geknal!!! En nog één!! En lichtflitsen!! Het verrassingsvuurwerk, bedoeld om de avond leuk af te sluiten, gaat spontaan af. Veel te vroeg en veel te onverwacht. Trijntje zit nog midden in een nummer, heeft het publiek op haar hand maar hier kan zij niet tegenop. Het is geen kinderachtig vuurwerk, het duurt best wel een tijdje. Publiek laat zich makkelijk verleiden en beweegt richting het knalspektakel. En Trijntje?  Ze draait zich resoluut om op haar torenhoge zilveren hakken en verdwijnt van het podium rechtstreeks richting caravan. Wat zou ze denken? ‘Stelletje knoeiers daar in Apeldoorn!’ of ‘Lekker vroeg thuis vanavond!’… Tenslotte is ze ook maar gewoon een moeder die haar kinderen graag ziet en misschien wel een kapotte wasmachine heeft.

10 gedachten over “Schouwtoneel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s