Genegenheid voor zw

Er zijn mensen die een voorkeur hebben voor een bepaalde letter. Zij noemen hun kinderen Jan, Joke, Jaap, Jopie en Jacoba. De hond heet Joker en ze hebben een tatoeage van vijf in elkaar gevlochten J’s. Jottem!

Ongeveer zo ben ik dol op woorden die beginnen met zw. Zwoel. Zwanger. Zwichten. Zwachtel. Zwelgje (als u begrijpt wat ik bedoel). Zwerkbal (met Harry). Zwavelstokjes (van dat sneue meiske). Zwieren en zwaaien. Zweven en zwermen. Daar moest ik opeens aan denken toen ik dit zag:

zwerm vogels

Zo’n reusachtige zwerm vogels die maar heerlijk met elkaar zweven en zwieren. Wat een mooi leven! Hoe dit precies werkt weet ik niet maar ik stel me zo voor dat helemaal vooraan een leider vliegt. Met een geel petje op. Hij bepaalt het tempo en de richting. ‘Fuut’ betekent linksaf, ‘Fuutfuut’ rechtsaf en ‘Futerdefuut’ betekent een salto. Iedereen volgt hem blindelings. Zonder elkaar maar met één vlerkje te raken. Niemand botst, niemand duwt of trekt, niemand valt uit die hechte groep naar beneden. Wij mensen kunnen nog niet eens vlekkeloos langs elkaar heen lopen in een drukke winkelstraat. En dan is er pauze:

vogels op een draad

Kilometers verlengsnoer in de lucht maar nee, gezellig naast elkaar op hetzelfde stukje. Vaak op bijna precies gelijke afstand van elkaar. De pootjes gekromd om het smalle snoer. Zonder omkukelen. Zelfs als de kabels heen en weer zwiepen zitten ze heerlijk wat te zwabberen en te zwengelen. Ik heb er een zwak voor.

8 gedachten over “Genegenheid voor zw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s