In de wolken

Vroeger bakte mijn schoonmoeder zelf Kerstbrood, volgens jarenlang goedgekeurd recept. Wee degene die met de keukendeur sloeg en het rijsproces verstoorde. Zij bakte niet alleen voor haarzelf, niemand ging daar de deur uit zonder zo’n baksel. Mijn eigen moeder was een kei in Oud en Nieuw salades. Zij braadde daarvoor eerst het vlees, schilde, sneed, roerde, proefde, besloot dat het nog lekkerder was als het een nachtje bleef ‘staan’ en vulde vele eieren handig handmatig. Ik, als volgende generatie doe het iets anders. Ik ga een aantal keer naar de winkel en koop kant en klaar spul. Ik stouw het eigenhandig in de immer te kleine fietstassen. Eenmaal thuis drop ik de handel geheel zelfstandig sierlijk op een gezellige schaal in Kersttinten. De lof die ik daarmee oogst steek ik net zo dankbaar in mijn zak als mijn schoonmoeder met haar brood en mijn moeder met haar salade.

Het wordt iedere generatie een stuk makkelijker. Nu kunnen familieleden online hun cadeaulijstje opsturen en ik kan het gevraagde online bestellen. Voor 1 euro extra worden de geschenken ook nog eens feestelijk ingepakt. Online zoek ik recepten die me lekker lijken en online kan ik de juiste ingrediënten bestellen. Voor wat euro’s extra zetten ze het zelfs op mijn aanrecht. Online zoek ik voorbeelden van stijlvolle versiering en ik kan meteen maar dat leuke pakket nr. 18 bestellen. Bij besteding van 50 euro of meer krijg ik de cd met knapperend houtvuur en een busje dennengeur gratis. Tenslotte kan ik nog wat fijne kerstmuziek online opzoeken om het op de playlist te zetten. Als ik dan ook nog eens slaag met een glitterend outfitje online te scoren heb ik in één avondje alles geregeld! Top!

Hoe makkelijk is het om dan nog een stapje verder te gaan…laten we de hele Kerst online vieren!!! Via facetime wensen we elkaar gezellige dagen toe. Via facebook laten we elkaar weten waar we mee bezig zijn. Op Instagram laten we zien hoe ons gevulde bord er uit ziet. En ons met pakket nr.18 perfect gestylde tafel. En onze glitterende outfit. Via kerk online volgen we vanaf de bank het Kerstverhaal en het mooiste kerstgezang. Oud Hollands scrabble of sjoelen kunnen we net zo goed spelen op de app. De cadeaus kunnen net zo makkelijk bezorgd worden. Dan appen we even hoe laat ze verwacht kunnen worden. Ja…je moet ze nog wel even zelf uitpakken…

in de cloud

Het zou allemaal op deze manier kunnen. Maar houd er rekening mee: dan geen knuffels, geen aaien over bollen, geen warme armen om je heen, geen geuren en kleuren, geen heimelijke knipogen, geen onverwachte momentjes, en geen persoonlijke aandacht. ‘Aandacht werkt helend’ las ik ergens en daar ben ik het zo mee eens. Geef elkaar gewoon een beetje oprecht aandacht in plaats van een wolkentoetje in de cloud.

 

10 gedachten over “In de wolken

  1. Echt knap hoor… Wij proberen het persoonlijk en warm te houden..
    Ik geef wel toe dat ik een paar kadootjes online gekocht heb, maar de meesten zijn met zorg uitgezocht!
    Warme wensen voor jou en iedereen die je lief is!
    X

  2. Haha ja inderdaad… ik heb alles gekocht op de markt in Bogotá… en dus ook zelf ingepakt. In Nederland kocht ik het meeste ook in de winkel, behalve enkele dingen. Want hoe leuk en persoonlijk dat winkelen ook is, zeker rond de kerst is het zo extreem druk… ik zoek overigens wel echt altijd alles met zorg uit, in de winkel of online dat maakt niet uit! Voor jullie ook heel fijne dagen gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s