Taalpraatje 6

 

toekomst

Eigenlijk zou er achter de titel tussen haakjes ‘slot’ moeten staan… Wegens de aankomende verhuizing heb ik afscheid moeten nemen van mijn taalklasje dus is dit voorlopig het laatste taalpraatje. Omdat er momenteel niet veel anders in mijn hoofd zit hebben we het, hoe kan het ook anders, over huizen gehad. Begrippen als etage, begane grond, kelder, dakkapel, glazenwasser, lift en servicekosten kwamen aan bod. Een dwarsdoorsnede van een huis op het bord getekend, alles benoemen en de leerlingen maar knikken, ja ja! Even checken:

 • Hoe heet de ruimte waar je eten kookt?

De keukenkamer!

 • Waar gebruik je dit? (plaatje van Page toiletpapier laten zien)

In de wc-kamer! Maar waarom staat hond op papier???

 • Wat staat er in de keuken?

De magtrowave!

 • Wie wonen er nog meer bij jou in de flat?

   Heel veel boeren!

Na het Sinterklaasfeest, waarvan ze het schoenzetten echt niet begrepen, op naar het Kerstfeest. Dat kennen ze natuurlijk wel:

      Is ook met oude man met lange witte haren op knie!

Ja die! 😉 Om de Nederlandse gewoonte van het kerstkaart sturen kracht bij te zetten had ik voor ieder van hen een kaartje meegenomen. Ze waren al zo blij met de envelop ‘Voor mij???’. Dan geeft mijn hart een krimp. Ik ken ze pas drie maanden maar wat ben ik met ze begaan. Jonge sterke mensen (21-28 jaar) in de bloei van hun leven op zoek naar…naar wat eigenlijk? Halverwege hun zelf gekozen studie in hun moederland vluchten naar een vreemd en ver land. Helemaal alleen. Meteen vast aan allerlei regels, eerst inburgeren anders kun je niks, mag je niks en krijg je niks. In de leeftijd dat onze kinderen zich volop ontplooien, wellicht gaan settelen blijven zij maar wachten en zoeken en afvragen. Wanneer zie ik mijn familie weer? Kan ik die studie in Nerdeland ook doen? Vind ik hier de baan waarvoor ik ginds ben opgeleid? Waarom doen sommigen mensen zo afwijzend tegen mij? Ik heb grote bewondering voor hen! Zoveel doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen, lef en inzet! Ik ken Nederlanders die nog niet een derde hiervan bezitten…

Wat schrijf ik dan op het kaartje? Hoe wens je iemand ‘Gelukkig Nieuwjaar!!!’ terwijl man en kind in een ander werelddeel wonen, terwijl contact met eigen ouders gevaarlijk kan zijn, terwijl je graag wilt werken maar werkgevers je om onduidelijke redenen afwijzen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor ‘Ik wens je een mooie toekomst!’. Toen moest ik wel eerst gaan uitleggen wat wensen betekent en wat toekomst betekent en de figuurlijke bagage die meegenomen wordt…maar de vrije vertaling werd ‘Ik wil graag dat het goed met je gaat!’.

En dat hoop ik van harte! Voor iedereen eigenlijk maar voor hen net ietsje meer 😉

 

15 gedachten over “Taalpraatje 6

 1. Wat lief dat je dat hebt gedaan met die kaartjes! Wat je schrijft is precies wat veel mensen vergeten: dat deze mensen niet voor hun plezier in een verrotte boot stappen of dagenlang door weer en wind moeten lopen om ergens aan te komen waar ze wel veilig zijn. Van jou hebben ze nu wat Nederlands geleerd, het begin is er! Jammer dat je er mee stopt, vond het ook altijd zo leuk om te lezen! 🙂

 2. Mooi Carla. Je werk en hoe je het beschrijft. Je omgang en betrokkenheid. En de humor. Ik moest hardop lachen om ‘heel veel boeren’. Ik hoor en zie het voor me.
  Ik hoop dat je in je nieuwe omgeving hier mee door zal/kunt gaan.
  Succes met de verhuizing!

 3. Carla, ik wens je ook alle goeds voor de komende tijd. Wat kan je dat mooi beschrijven. Ik neem dit verhaal mee en laat dit mensen, die negatief over deze mensen spreken, lezen.
  Ik had het verhaal aan Laura voorgelezen met een brok in m’n keel en ik moest eerst nog zoeken van wie deze blog is. Maar nu, je gaat toch niet heel ver weg??
  Sterkte met al het gedoe, inpakken, uitpakken, alles zoeken, maar misschien wel een mooier huis?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s