Goeie kerstdag

roltoeter

Zo, klus geklaard! Het is even doorzetten maar dan heb je ook wat. Opgelucht kijk ik naar de wiebelende stapel voor me op tafel.  Kijk, kerstkaarten zelf maken is niet zo moeilijk als je kunt knippen, plakken en glitter strooien. Dat lukt me dus wel. Maar dan komt het moeilijke: wat schrijf je er op of in? Er bestaan stickers en stempels met teksten maar dat vind ik dan weer te onpersoonlijk.

Prettige dagen. Tja, ik weet het niet. Het doet mij altijd meteen denken aan pret, vette pret, pretletters. Aan roltoeters en kartonnen feesthoedjes met knellende elastiekjes. Aan lichtelijk beschonken polonaises met ongewilde handtastelijkheden. Om dit nu twee dagen te doen?

Gelukkig Kerstfeest. Dat is pas vermoeiend! We weten nu toch wel dat geluk gevormd wordt door een momentopname. Door een onverwacht gelukt gerecht, een cadeau dat precies jouw maat blijkt te zijn, het vroegtijdig vertrek van tante Mies, het onopgemerkt vals spelen tijdens het sjoelen. Maar twee dagen lang constant gelukkig zitten wezen?

Zinvolle feestdagen. Oké, ik ben wel principieel tegen het overslaan van welk feestje dan ook maar om er nu meteen een diepere zinvolle betekenis aan te geven is mij een stap of wat te ver. Gewoon gezellig slap kletsen, simpel spelletje spelen, onverstandig snoepen, zingen (ja, ik doe dit heel zachtjes) met als enig doel de zin van het leven even te vergeten.

Inspirerende kerstdagen. Dit vind ik wel meteen kunstzinnig of zweverig klinken maar het kan, als je even oplet, echt iets nuttigs opleveren. Je krijgt namelijk de perfecte inspiratie voor volgend jaar op een presenteerblaadje aangereikt! Dan maak je namelijk hetzelfde geslaagde gerecht, dan nodig je tante Mies niet eens uit, je zegt dat je een wol-allergie hebt en jammer genoeg geen rendiertrui kunt dragen.

Ik houd het maar op ‘Goede dagen’. Het meervoud van ‘Goeiedag!’. Dat lijkt mij het belangrijkst, dat je aan het eind van een Kerstdag kunt zeggen ‘Ja, dit was een goeie dag! Het was af en toe prettig, ik voelde mij op diverse momenten gelukkig, een onvoorbereid zinvol gesprekje in de keuken heeft me zomaar inspiratie gegeven.’

En nu ga ik glitter opruimen en kerstzegels plakken.

10 gedachten over “Goeie kerstdag

  1. Whahaha heerlijk om dit te lezen! Ik vond het ook altijd lastig wat ik er op moest zetten… meestal schreef ik alleen ‘Liefs Sabine’, want ja op een kaart waar al Gellukkig kerstfeest of wat dan op staat hoef ik niet dat nog een keer te gaan zeggen haha. Maar als je zelf kaarten maakt is het een ander verhaal natuurlijk 🙂

  2. Ha,prachtig! 🙂 En inderdaad zijn de goede wensen nog altijd de beste wensen, vind ik 🙂
    Met tante Mies heb ik toch wel te doen. Maar ja, ze maakt het er ook wel een beetje zelf naar. Moet ze maar opletten met sjoelen.

  3. Kerstdagen en andere ongemakken. Altijd een dankbaar onderwerp en de oeroude kerstkaarttraditie ook een bron voor inspiratie. Wat een dilemma’s zo het einde van het jaar. Ik hou het maar op oliebollige feestdagen gewenst en 1 januari gezond weer op.
    Lijkt me een strak plan :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s