Drie kamelen en één boon

3 kamelen

Vandaag worden de beeldjes van de drie koningen helemaal vooraan gezet in de kerststal, vlak bij de kribbe. Want vandaag vieren we dat zij aangekomen zijn in Bethlehem. Vanavond worden zij met de rest van de stal weer opgeruimd en naar zolder verbannen. Zes januari is hiermee officieel de laatste dag van de kersttijd.

Ik vind het zo jammer dat er niet meer aandacht besteed wordt aan deze Driekoningendag; eindelijk wat glamour in de stal! Stel je voor: er komt een indrukwekkende stoet kamelen aan. Die drie deden natuurlijk niet alles zelf maar namen een heel gevolg mee. En extra kamelen voor de tenten, de pannen en de cadeautjes. ‘Kijk Caspar’, zegt Balthasar, ‘Daar is die ster weer die we moesten volgen’. ‘Pffff!’ zucht Melchior ‘Zijn we er bijna want ik heb me toch een zadelpijn.’ Even later stijgen ze af en lopen in hun mooiste koninklijke gewaden richting stal. De laatste herders maken nog snel een selfie alvorens zij weer met de schapen het veld in gaan.

RSCN2494

De drie wijze mannen trekken in eerste instantie nuffig hun neusje op vanwege de armoedige inrichting van de babykamer maar zodra zij de kleine ontwaren zijn ze om. Omstebeurt proberen zij zijn aandacht te trekken. De vlammen van het voor de warmte aangelegde vuurtje weerschijnen in hun met gouddraad geweven mantels en geven de stal opeens een luxe uitstraling.

Zo iets dus. De enige vorm van viering die ik ken is de zogenaamde Koningskoek. In het deeg is een boon verstopt en degene die de boon in zijn stuk koek aantreft is de Koning van de Dag. Je mag lekker de baas zijn en bepalen wat er ’s avonds gegeten wordt. Ook niet verkeerd eigenlijk…als ik die koek nou eens zelf bak en goed onthoud waar de boon zit…of ben ik dan een (schijn)heilig boontje…?

4 gedachten over “Drie kamelen en één boon

  1. Een mooie traditie drie koningen. In Nederland doet men er eigenlijk weinig meer aan. Los Reyes in Spanje is een echt feest, cadeaus, koek de hele mik mak. Wie de boon heeft krijgt een kroon de hele dag, wie de Carbon (zwart stukje harde dropachtige kei) heeft pech en is de slemiel van die dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s