Mooi

 

sjors 2

Als je aan tien verschillende personen vraagt ‘wat vind jij mooi?’ zul je tien verschillende antwoorden krijgen. Kinderen. Zonsondergang. Klassieke muziek. Een Porsche. Een schilderij. Een spreuk. Schoenen. Aandacht. De natuur. Vrede. De beleving van iets mooi vinden is een hele persoonlijke. Misschien houd jij wel niet van kinderen, heb je liever een zonsopkomst, houd je van moderne muziek en vind je een Porsche lelijk. Misschien heb je niets met een schilderij, krijg je kriebels van spreuken en geef je geen zier om schoenen. Het kan zijn dat je aandacht verwart met bemoeizucht en de natuur alleen belichaamd ziet in enge spinnen. Vrede, ja dat vindt vast iedereen mooi!

Mooi wordt vaak gekoppeld aan uiterlijkheden. Zo las ik laatst ergens dat Manuel Broekman als ‘mooiboy’ gekwalificeerd is. Ik heb hem eens van dichtbij bekeken op internet en hem aangezien bij Expeditie Robinson. Van de week kwam ik hem zelfs tegen bij de Etos, levensgoot, met slechts een strategisch handdoekje om. Van bordkarton gelukkig. Misschien een gevalletje generatiekloof maar ik zie het niet, echt niet.  Mijn voorkeur gaat meer uit naar goeie ouwe Sjors die naar mijn idee mooi is en blijft. Zelfs als hij een gek gezicht trekt vind ik hem nog charmant…

Wat ik ook mooi vind is de laatste reclame van Menzis met daarin een duidelijke uiteenzetting : onze gemeenschappelijke deler is ‘het mens zijn’ maar daarnaast mogen we ook allemaal onze ‘eigen identiteit’ hebben. Dat is mooi toch! En als je de tekst goed leest merk je dat uiterlijkheden ondergeschikt zijn. Bij voorkeur gebruik ik geen teksten van anderen maar dit vraagt om een uitzondering.

 

Mens kijk eens naar jezelf!

En bewonder hoe bijzonder je eigenlijk bent.

Met je liefde, je geluk en je opsmuk.

Je alles-of-niets, je al-tijd iets.

Mens wat ben je mooi als je liefhebt.

Samensmelt,

Het verschil dat jullie maken bij elkaar optelt.

Mens wat ben je mooi als je de essentie raakt.

Als je een nieuw mensje maakt.

Als je meer dan jezelf geeft.

Opeens in de toekomst van die ander leeft.

Mens wat ben je mooi als je het stokje doorgeeft.

Dus kijk naar je zelf en besef:

Je bent als geen ander.

Uniek.

En toch als iedereen.

Een mens.

Mens wat ben je mooi!

Mensen maak er iets moois van!

2 gedachten over “Mooi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s