Normaal

normaal 1

‘Ik ben toch zeker niet gek?!!’ , slogan van de Media Markt. Dit suggereert dat ik elders voor hetzelfde artikel meer moet betalen en als ik dat doe…ben ik gek.

‘Doe es normaal man!’ riep Wilders tegen Rutte. Dit suggereert dat Rutte omdat hij tegen dezelfde zaak anders kijkt… niet normaal zou zijn.

Je moet nu eigenlijk de vraag stellen: wat is normaal? En wie bepaalt het? Is er een verschil tussen ‘van Lotje getikt zijn’ en ‘al te goed is buurmans gek’. Wanneer ben je kierewiet, loop je met molentjes, ben je geschift, gestoord of is er een steekje aan je los? En wanneer ben je normaal? Als je gewoon bent, net als iedereen, aangepast, tevreden? Maar ja….wat is dan gewoon?

Een en ander hangt af van de tijd, van de omstandigheden en vooral van aan welke kant je staat. Vroeger werden ‘kindse mensen’ in een gesticht gestopt, nu worden ‘demente ouderen’ verzorgd in een aangepaste omgeving. ‘Zwakzinnigen’ werden in een dolhuis gestopt terwijl er nu onderscheid in de verschillende vormen van gedragsstoringen bekend zijn en hulpverlening daarop aangepast kan worden. Nog niet zolang geleden bepaalde de kerk voor velen een manier van leven, doen en denken, tegenwoordig is men mondiger en zelfstandiger.

Het eerste vliegtuig! Dat was nog eens iets bijzonders! Nu vinden we het normaal om in zo’n vervoermiddel te stappen. Een vliegtuig bewust neerhalen blijft absoluut niet normaal. Een optocht van 40 lijkwagens is niet normaal. In overleg je eigen parochie preken is helaas nog steeds normaal. Dat wij doorgaan met ons leven is…normaal.

Op www.durftedenken.nl kun je een test doen, de ‘Hoe-normaal-ben-jij’ test. Deze test is niet heel erg serieus maar wel eens leuk om te doen, kost echt maar een minuutje van je tijd. Ik heb hem gedaan en wat denk je….IK BEN NIET NORMAAL …! Ideaalbeelden van filosofen uit het verleden worden vergeleken met wat nu normaal is en komen zo tot een soort van conclusie over de normale mens. En daar pas ik dus niet in…goed…of niet….?

“De normale mens

De normale mens in deze tijd is ontevreden, onrustig en wil méér. Hij (ja, de normale mens is nog steeds mannelijk) voelt zich verantwoordelijk voor zijn eigen lot en doet er alles aan om uit te blinken. Excelleren, dat wil hij. Stilzitten is niets voor de normale mens: hij wil continu geprikkeld worden. En is het niet leuk meer, dan zoekt hij zijn geluk elders. Geen probleem, er zijn genoeg opties.

De normale mens doet zijn best om goed over te komen. Hij heeft een mening over alles en neemt anderen voortdurend de maat. Achter zijn façade van succes is de normale mens echter diep onzeker en twijfelt hij dagelijks over welke weg hij moet gaan.

De normale mens leeft maar één keer en voelt zo’n zware druk om dit leven perfect te maken dat hij er vaak een rotzooitje van maakt.

Wat een geluk dat jij in ieder geval niet normaal bent!”

3 gedachten over “Normaal

  1. Wat normaal is, is cultureel bepaald. In de uitzending “Lekker weertje” van Omroep MAX 24-08. werd daar door een psycholoog de factor WEER aan toe gevoegd. Dus wat normaal is, is o.a. een combinatie van cultuur bepaald en het type weer. Onze volksaard hebben we te danken aan ons klimaat in Nederland. Zo ook hebben de mensen in de tropen hun aard te danken aan het daar heersende klimaat. Kun je in ieder geval iemand uit een warm land de schuld geven dat hij naar onze begrippen niet normaal is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s