Roeping

Roeping

Sommige mensen kiezen een vak vanuit een roeping en dat begrijp ik best. Die mensen voelen een drang, voelen zich geROEPen dat specifieke beROEP uit te oefenen. Maar soms begrijp ik er ook niets van. Neem nou een tandarts. Wie voelt zich nu geroepen om dagelijks in andermans mond te gaan zitten loeren?

Pang! Afgelopen week sprong er weer eens een stuk kies los en moest ik wel een bezoekje brengen aan de ‘tandenbeul’. Ik trof het ook nog eens dat ik naar een nieuwe en daardoor onbekende moest. Mijn trouwe kiezenloerder is met pensioen en vaart nu hoogstwaarschijnlijk kirrend op zijn jacht in de buurt van de Bahama’s. Mijn frequente consulten hebben daar ongetwijfeld een groot deel aan bijgedragen.

Op de site van De Nieuwe staan alle medewerkers afgebeeld; jonge frisse en vrolijke snuiten met puntgave gebitten. Dat er eentje een beetje loenst mag de pret niet drukken. Vol vertrouwen maak ik dan toch maar een afspraak en ben keurig op de afgesproken tijd aanwezig. In de wachtkamer, die vroeger vol hing met gezellige vakantiefoto’s die de tandarts zelf maakte gedurende zijn verre reizen naar prachtige oorden (waarschijnlijk ook door ons gefinancierd…), word ik geconfronteerd met melige ‘Mr. Bean bij de tandarts’ filmpjes, posters met uitgebreide flosinstructies en een borrelende watertap zodat ik nog maar eens naar de wc moet. De assistente zit verscholen achter een hoge balie patience te spelen.

Dan ben ik aan de beurt. Hij loenst een beetje…. Het angstzweet van de vorige bezoeker hangt nog rond te stoel. Ik mis de grapjes van mijn Oude: ‘Bouwval gezocht? Nou, hier gevonden hoor! Haha!’ Een half uur lang laat ik me van alles in mijn mond proppen, proef gruis, bloed en rubber, hoor piepjes, snerpende boren en op de achtergrond Pharrell Williams ‘I’m so happy, clap along if you feel like a room without a roof’…

Het begint te dagen; dit vak kies om je macht over iemand te hebben! Zonder enkele vorm van conversatie laat je iemand met een lubberende lip, schele hoofdpijn en een iets verhoogde bloeddruk betalen voor verleende diensten. En dan zeg ik ook nog eens ‘Bedankt hoor’ als ik weg ga! Roeping? Ik voel me geroepen dit met jullie te delen!

 

tandarts

2 gedachten over “Roeping

  1. Ik denk dat de Loenser zich in opleiding heeft vergist. Hij had oogarts moeten worden. De apotheken zullen het voorbeeld van je oude tandarts willen volgen. Daarom brengen ze €6, en nog wat in rekening voor de vraag of je weet hoe je de medicijnen moet innemen. Pas maar op, straks vraagt de tandarts, de slager, de bakker en de garage houder ook een bijdrage in hun advies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s