O ja! Kerststress!

Kerststress 2Je zou het bijna vergeten maar de Kerststress komt er weer aan. Gelukkig wordt je er door de diverse supermarkten aan herinnerd. Lekker op de bank hangend met al die gezellige speciale kerstedities op schoot probeerde ik gisteravond zo rap mogelijk in de stemming te komen.

De  ‘Lekker Doen’ van de Digros richt zich vooral op de juiste voorbereiding en brengt recepten van de meest  klassieke gerechten onder de aandacht. Het blad hanteert de  dubieuze leus ‘Het worden de feestelijkste feestdagen ooit’…’wie bepaalt dat?’ denk ik dan nog wat lacherig.

Volgens de (hallo) Jumbo worden het ‘De fijnste feestdagen voor de laagste prijs’ en de producten met de sticker ‘Kerst op z’n best’ moet je beslist in huis halen. Er staat ook aardig wat eenvoudige ‘zelfmaakgezelligheid’ in voor bij de koffie/thee, evenals knutselwerkjes voor de kinderen. O ja, decoreren  moeten we ook nog doen, zucht ik.

De Plus biedt ‘Voor ieder wat wils deze feestdagen’ en geeft bij het varkenshaasmenu zes verschillende ideeën voor bijgerechten. Zes! En dan hebben we het niet over gewoon boontjes of sla; het snelste bijgerecht moet na bereiding nog twintig minuten in de oven… Ik krijg blosjes.

Bij Hoogvliet zeggen ze ‘Zo maken wij Kerst bijzonder lekker’ en geven de lezer het idee alles lekker zelf uit te kunnen zoeken ‘bakken maar’, ‘vullen maar’, ‘smeren maar’. Alsof het een simpel genoegen is uit zoveel (te veel!!!) mogelijkheden te kunnen kiezen. Ik krijg het warm.

C1000 maakt mij steeds aan het lachen door de geweldige reclamefilmpjes waar die grote Jack Wouters als een ‘meisje met de zwavelstokjes’ op de grond in de sneeuw zit voordat hij naar binnen gehaald wordt om te gourmetten. ‘Kerst maak je samen’ is daar de leus. De recepten zijn zelfs voor mij, als zeer gemiddelde kok, wel aardig te doen maar een boterham met een plak kaas in de vorm van een sneeuwpop versieren met een worteltje als neus en een bezempje van bieslooksprietjes gaat me dan weer te ver, jaagt me bijna de kerststress in.

Albert Heijn spant wat stress betreft de kroon! ‘Verwijder het kartonnen labeltje dat aan een theezakje zit en plak er een zelfgemaakt stervormig labeltje aan en klaar is uw Kerstthee’. Er staan acht complete menu’s in met vierentachtig gerechten. Vierentachtig!!! Een voorgerechtje met twee Canadese kreeftenstaarten of met twaalf Amerikaanse mantelschelpen. Er staat een heerlijk drankje in maar je hebt er wel zes soorten alcoholische dranken voor nodig. Ik lees hoe ‘Kerstlukt!’ en ik lees van kruiden, kazen en tarwesoorten waar ik nog nooit van gehoord heb, hoe ik damasten servetten op een beeldige manier kan vouwen, welke zelfgemaakte drankjes ik de tussen de vele gangen door hoor te serveren en op welke temperatuur, hoe ik kinderen van alle leeftijden leuk  bezig hou, een immer attente gastvrouw ben en hoe ik eventuele vlekken glimlachend kan verwijderen. Vlekken? Die zitten in m’n nek!

Gelukkig betrap ik AH vandaag op een foutje…ik zie in de winkel een schoteltje met ‘8 gevulde Kersteieren’. Ten eerst zijn het 8 halve dus maar 4 eieren. Ten tweede wat is een kerstei? Maar goed; ze zijn gevuld met een prachtig opgespoten toefje van iets. Op de voorkant staat ‘houdbaar tot zie onderzijde’…dus wat doe ik, ik draai het geheel om en zie daar ‘houdbaar tot 22 december 2013’! Toch geen kersteieren. Als  ik hoofdschuddend de schotel weer terugdraai zie ik acht geplette toefjes… Dag Kerststress!

kertsstress 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s