Familieverblijf Lange Land Ziekenhuis

‘Oh wat was dat heerlijk! Even lekker ongestoord geslapen. Dank je wel hoor‘ zegt een kersverse moeder terwijl een vrijwilligster die haar een kopje thee aanbiedt, ‘maar nu ga ik weer snel naar mijn kindje!’. Haar baby van drie dagen oud ligt in het Lange Land Ziekenhuis en mag waarschijnlijk overmorgen mee naar huis. De moeder is door de keizersnee-ingreep niet in staat om dagelijks heen en weer te rijden tussen haar woning aan de andere kant van Zoetermeer en het ziekenhuis.

 13695246-teddy-beer-ziek-in-bed

Wat een geluk dat de verpleegster van de kraamafdeling gewezen heeft op de mogelijkheid tijdelijk in het Familieverblijf te kunnen logeren. Een telefoontje was voldoende. Een van de achtentwintig vrijwilligers en huismeester Gwen Moerman heten de gasten van harte welkom en helpen met het installeren in een van de twee grote slaapkamers met eigen badkamer. De ruime zit/eetkamer wordt getoond evenals de goed uitgeruste keuken. Er is een tuin, gratis parkeergelegenheid, een internetverbinding en een uitnodigend bankstel voor een tv. Bijna net als thuis…en dat is precies de bedoeling! Gasten kunnen zich er een beetje thuis voelen.

In de eerste plaats is het Familieverblijf voor ouders van zieke kinderen. Daarnaast mogen ook familieleden van andere ernstig zieke patiënten hier gebruik van maken. ‘Zo heeft een ouder echtpaar uit Groningen hier een paar dagen gelogeerd toen hun zoon opeens ernstig ziek werd opgenomen in het ziekenhuis. De zoon woonde op een kleine kamer en daar konden de ouders dus niet terecht. In grote haast en met veel zorg vertrokken, waar blijf je zo snel.’ licht de tweede huismeester, Gina Brasser, toe, ‘Omdat het Familieverblijf slechts een paar minuten lopen verwijderd is van het ziekenhuis zijn ouders en familieleden snel ter plaatse. Ook mensen die een dagbehandeling moeten ondergaan kunnen hier terecht, voor of na de ingreep, of beiden, het maakt niet uit.’

Het Familieverblijf biedt meer dan een dak boven het hoofd. Het gaat om even weg zijn uit het ziekenhuis, een luisterend oor vinden bij de vrijwilligers of steun ontvangen van andere ouders. Maar gewoon een boterhammetje eten en in stilte een krantje lezen, even niet over ziekte praten, kan natuurlijk ook.  In een huiselijke omgeving tot rust komen kan hier beter dan volgens het rooming-in systeem, waar een bed voor de moeder of ander familielid naast het bedje van het zieke kind wordt gezet. In kritieke situaties is dit heel fijn maar na vijf dagen hetzelfde boekje voor te hebben gelezen snakken ouders soms naar een andere omgeving.

Het Familieverblijf heeft sinds de opening in 2010 steeds meer naamsbekendheid gekregen en er wordt dan ook steeds meer gebruik van gemaakt. De stichting, met mensen als Charlie Aptroot en Roelof Hemmen in het bestuur, houdt stevig vast aan de intentie binnen afzienbare tijd een plek binnen de muren van het Lange Land Ziekenhuis te krijgen. Dit zal drempelverlagend werken zodat nog meer mensen van dit geweldige initiatief gebruik kunnen maken.

De deur vliegt open ‘Hij mag morgen al naar huis!’. ‘Hoera, wat fijn!!!’

familieverblijf 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s