Een beeldige man

Wie zich in Noordhove over de Ruimtebaan begeeft en dan ter hoogte van de Hippodamusruimte een zijdelingse blik werpt ziet daar een man zitten. Ik zie hem vanaf de fiets altijd maar heel even, in een flits, op weg naar elders. En steeds neem ik mij voor hem eens van dichtbij te gaan bekijken. Wie is die man toch? Wat doet hij daar?

Eerst dacht ik dat het een boertje was, met een pet op. Zittend op de plek waar vroeger zijn boerderij was? Uit sentimentele overwegingen, op zoek naar herinneringen. Strak voor zich uit turend, naar denkbeeldige koeien of naar weersvoorspellende wolkenpartijen.

Later dacht ik dat het misschien een soldaat was. Want de pet bleek toch wel erg rond van vorm, meer een helm eigenlijk. Maar liggen hier oorlogsherinneringen dan en zo ja welke?

Nu wil ik het weten, ik ga er naar toe! Ik tref de man zittend op een muurtje, een been opgetrokken, een arm die er nonchalant op rust, het andere been bungelt naar beneden. De voeten gestoken in kloeke laarzen en de pet lijkt nu zo van dichtbij op een Bob de Bouwer helm. Op zijn gezicht zijn geen sporen van verdriet, pijn of andere kwellingen te lezen. Al met al een hele relaxte houding.

Navraag leert dat dit standbeeld vijftien jaar geleden gemaakt is door kunstenares Miep Scholvinck-Maarsen. Een bouwproject van 166 huizen in zeven verschillende woningtypen werd in 1988 afgerond en naar aanleiding daarvan vond de feestelijke onthulling van deze beeldige man plaats.

‘Bob’ kijkt uit over de Vasariruimte met een voldane blik, dik tevreden is hij. Blij en ook trots dat het werk er op zit, dat de klus geklaard is. Alsof hij er recht op heeft zomaar op dat muurtje te zitten en niets anders hoeft te doen dan kijken. Een rustende bouwvakker.

Nu ik eindelijk achter de identiteit van de man ben kan ik mij helemaal vinden in de titel van het standbeeld ‘Werk gedaan’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s