Meidenmiddag

“Pas op hoor, dat zit wat los!”. Te laat. Ik sta met een deurkruk in mijn handen terwijl de andere helft nog in de deur zit. Manon van Seventer, jeugdcoach bij Stichting MOOI, herstelt de schade met een geroutineerd gebaar en verwelkomt me in gebouw ’t Outspan. Hier houdt zij elke donderdagmiddag ‘Meidenmiddag’.

Stichting MOOI staat voor Maatschappelijke Ondersteuning van Omgeving en Individu en de slogan ‘MOOI verbindt mensen’ uit zich onder andere in zaken als buurtbemiddeling, tienersoos, maatschappelijke stages en sociale vaardigheidstrainingen.

Gemiddeld, en ook vandaag, komen er 15 meiden. “Pas op dat zit los!” wordt nog zeker zes keer herhaald maar dan is de hele doelgroep binnen. De meiden zitten in groep 7 en 8 en komen van drie verschillen scholen in Noordhove. Ze kennen elkaar dus niet allemaal van school; de meidenmiddag verbindt hen. Eerst wordt er wat tafeltennis en tafelvoetbal gespeeld, gekletst en vooral veel gegiecheld. Even bijkomen van school met een bekertje limonade.

Daarna worden er taken verdeeld. In het kader van een (uitgestelde) culturele middag hebben sommige meiden eten en snoep meegenomen. Ze zijn druk bezig dit presentabel te maken terwijl anderen de (tennis)tafel dekken met vrolijk gekleurde bordjes. Wie zich niet geroepen voelt kan nog snel even buiten spelen. “Pas op de…!”. Weer te laat.

Als iedereen even later aan tafel zit en het eten nog op slinkse wijze wordt achtergehouden in de keuken mag ik de meiden wat vragen stellen. Het blijkt dat vooral de gezelligheid de aantrekkingskracht vormt. “Samen make-uppen of cupcakes bakken is super leuk en het allerleukst was wel de fotoshoot die we mochten maken met een echte fotograaf!”. Mijn vraag of er ook wel eens serieuze zaken aan de orde kwamen levert een licht verontwaardigd gesnuif op. “Natuurlijk! We praten wel eens over pesten en we hebben voor de Kerst een pakkettenactie georganiseerd voor de voedselbank! Waarschijnlijk gaan we binnenkort meewerken aan een buurtfeest.”

Manon vertelt me later dat ze ook iets aan meningsvorming doet “In spelvorm leren ze dan om te gaan met vragen als ‘wat zijn je grenzen en hoe geef je die aan’. Dit soort onderwerpen is natuurlijk bij uitstek geschikt als je met meiden onder elkaar bent”.

De meiden zitten lekker te snoepen, drop uit Engeland, koekjes uit Turkije en gifgroene sponscake uit Indonesië. Ik laat ze met rust en stap op. “Dag schrijfmevrouw, schrijf maar dat er nog meer meiden moeten komen!”. “Dag meiden, dag Manon, MOOI werk is dit!”. “Pas op!!!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s