Krantenwijknieuws

Nee hè! Met een half oog gluur ik naar de wekker en zie 5:36 in rode gloeiende cijfers. Ik hoef eigenlijk niet eens te kijken want elke dag komt op dit tijdstip de krantenbezorger. Met de auto. Met sportuitlaat.

Waar is de tijd gebleven van de originele krantenjongens? Slungelige pubers met te lange benen op te kleine fietsen. Balancerend als ware evenwichtkunstenaars met overvolle tassen aan weerszijden van de bagagedrager. Eerst die kant van de straat bezorgen met de even nummers, vervolgens op de terugweg de oneven nummers. De langslapers brengen de avondkrant, de vroege vogels de ochtendeditie. Maar opeens was hij uit onze wijk verdwenen.

Er verschijnt een stoerdere versie met helm en brommer. Hij hoeft niet meer huis aan huis te bezorgen want er zijn een stuk minder abonnees. Toch houdt hij het niet lang vol. En vanaf die tijd wordt het een ratjetoe. Een nuffig meisje dat na elke brievenbus haar nagels inspecteert. Een jonge moeder die denkt gezellig met een peuter in de buggy de ronde te kunnen doen, totdat er tandjes doorkomen. Een vader die een voorbeeldfunctie wil uitstralen voor twee meegetroonde zoontjes die uiteindelijk veel liever voetballen. Het hoogtepunt vormt afgelopen zomer een meer dan middelbare dame op een splinternieuwe signaalrode scooter. Achterop een stapel kranten in een grote doos zodat ze meer weg heeft van een pizzabezorger. Momenteel hebben wij de juiste: een fijne 55+ dame die dapper fietsend ons avondblad dagelijks op het zelfde tijdstip bezorgt. Die de krant zelfs een attent zetje geeft als het regent zodat we niet van die bubbelige stukjes hoeven te lezen.

Er valt dus te concluderen dat de gemiddelde leeftijd van de zo broodnodige bezorgers steeds hoger komt te liggen. Hebben jongelui geen zakgeld meer nodig? Of hebben ze liever andersoortig (makkelijker) werk? Zien we hier de invloed van de crisis en kunnen de huidige bezorgers een extraatje wel goed gebruiken? Onze mevrouw-de-bezorgster vast wel. Maar of het door iedereen goed begrepen wordt? Je kunt er natuurlijk ook je benzine van betalen. Als je ’s morgens om 5.36 uur drie ochtendkranten per straat moet bezorgen. Met de auto. Met sportuitlaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s